3r PRIMÀRIA

L’Home dels Nassos és un personatge mític, imaginari, no real i a voltes sinistre que es fa creure a la mainada que apareix l’últim dia de l’any. Només se’l pot veure, però, el trenta-u de desembre i/o cap d’any. Se’ls diu que aquest dia surt “un home que té tants nassos com dies té l’any”. 

Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser terrible amb 365 nassos. Aquesta tradició oral s’ha convertit, en algunes poblacions, en una figura de cartró-pedra amb forma de capgròs que aquell dia és passejat en cercavila per diferents indrets de la vila repartint nassos als que se’l troben. La figura també participa de tots els actes festius i esportius de la jornada. Aquest personatge simbolitza l’any i és una evolució d’un déu perdut, vinculat al déu Janus romà, que era representat amb dues cares: una amb aspecte infantil i l’altre d’ancià, una mirant endavant i l’altre endarrera, i amb dues claus, la del Cel i la de l’Infern. Segons Joan Amades, l’home dels nassos sembla ser una degeneració d’un personatge mític que simbolitzava l’any.

Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l’home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l’any. Els nens s’imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l’any li queda només un dia per acabar.

Als pobles petits, es deia que apareixia a l’església i devorava la pica de l’aigua beneïda.
 
 
TOQUE A L'ORQUESTA: amb aquesta cançó treballem la lectura de la nota DO + les notes mi-fa-sol-la.

 
 NOTA DO: ací podrà practicar amb la nota DO i les altres notes de l'escala.

http://www.aprendomusica.com/const2/32memorynotas1/memorynotas1.html 

NOTES DO-MI-FA-SOL-LA: joc "atrapa las notas". Li doneu a COMENÇAR, després a jugar amb 5 notes i a partir d'ahí heu d'endevinar quina és cada nota.

http://www.aprendomusica.com/const2/32memorynotas1/memorynotas1.html
 
Vos pose la cançó que cantarem per a la festivitat del 9 d'octubre. Una cançó popular valenciana adaptada per a la festivitat del 9 d'octubre i que descriu la figura de Jaume I.
 

 
 
VÍDEO 9 OCTUBRE per a XIQUETS

 
BENVINGUTS A UN NOU CURS
 
 
 
NOTA RE
Agafeu: NOTAS MUSICALES - GRUP 4 MI-RE-DO QUÈ HO PASSEU MOLT BÉ!!!

QUAN SERÉ GRAN
Cançó que hem treballat a classe i amb la que ens ho hem passat genial
.

 
JOCS MUSICALS: CANÇONS I RITMES MUSICALSAcí teniu unes activitats musicals per practicar el cant, el ritme i les notes musicals.

 Los pequeños músicos: aprende con Sol y Tempo 


Quin ritme sona? Entreu i escolteu els ritmes que ací apareixen. Heu d'endevinar quines figures i silencis sonen en cada pulsació.

 
 
LES NOTES DE L'ESCALA
Ací vos deixe una de les cançons amb les que treballem totes les notes de l'escala i que he preparat per a que vos siga més fàcil aprendre-ho.

 
 
 SÓN LES NOTES DE L'ESCALA

 
Són les notes de l'escala que junts aprendrem,
si sabeu com combinar-les mil cançons farem
després d'una en vindrà una altra i unes quantes més,
saludem a la parella i el ball comencem.

DOnes una volta,
REmenes el cul,
MIres la parella,
FAs una ganyota,
SOLo de guitarra,
L'Abraces ben fort,
SÍ, el molinet!

Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si...


Cançó: XUMBA XUMBA (treballem les SEMICORXERES).

Xumba xumba xumba tira Perineldo tira Perineldo
Xumba xumba xumba tira Perineldo tira Perinal

A València ja no volen, que ballem el caragol, ballarem el xumba xumba que el policero això vol. Caragol pum pum, caragol pumpum, trau les banyes que ix el sol. 
 
Xumba xumba xumba tira Perineldo tira Perineldo
Xumba xumba xumba tira Perineldo tira Perinal

Perineldo ja és un güelo, que li cauen els queixals, i festeja amb una xica que encara no té 20 anys. Caragol pum pum, caragol pumpum, trau les banyes que ix el sol.
 
 Xumba xumba xumba tira Perineldo tira Perineldo
Xumba xumba xumba tira Perineldo tira Perinal
Estos 3 dies de Pasqua, són tres dies de jugar, xic i xica que no juguen és que volen festejar.  Caragol pum pum, caragol pumpum, trau les banyes que ix el sol. 
http://www.bromera.com/tl_files/activitatsdigitals/andantino_3v_PF/A3_14_PartituraDinam_Xumba.swf  SEMICORXERES

 
La REDONA és una figura musical que té una duració de 4 temps. Amb aquesta cançó, podeu treballar la part rítmica i melòdica amb diferents figures i notes musicals, especialment de la redona. 
 
 
 

DICTAT RÍTMIC: Escolta i endevina

http://www.aprendomusica.com/swf/dictadoRitmico1.htmlELS RITMES MUSICALS: pàgina on podràs escoltar ritmes i repassar les diferents figures musicals.

http://ntic.educacion.es/w3//eos/MaterialesEducativos/mem2007/pequennos_musicos/acces/intro1.htmDANSA DEL PATATUF


 

JO SÓC UN ARTISTA
 
Vos deixe esta cançó per a que disfruteu amb alguns dels instruments musicals més coneguts en companyia dels Bíters.
 
 
 

1. ELS INSTRUMENTS DE L'ORQUESTRA.


INSTRUMENTS DE CORDA

Amb els següents recursos treballem els instruments de corda. Espere que ho passeu bé!!!

 

Musicograma del CONCERT PER A ARPA I ORQUESTRA DE G.F. HAENDEL. Espere que vos agrade i el disfruteu.Vos deixe un vídeo del funcionament del PIANO. Espere que vos agrade.
 


 
Vos deixe un vídeo explicatiu de l'ARPA. Espere que vos agrade.ELS INSTRUMENTS DE VENT

Amb els següents recursos treballem els instruments de vent. Espere que ho passeu bé!!!

INSTRUMENTS DE VENT FUSTA (+ la participació de la trompa: que és de vent metall).

 

EL FAGOT - VENT FUSTA
 
Ací vos deixe un MUSICOGRAMA amb el que conéixer el FAGOT, protagonista d'este Concert per a Fagot i Orquestra d'Antonio Vivaldi. Treballem i coneguem els Instruments de VENT METALL. En 1r lloc vos deixe un concert del Quintet de Vent, Canadian Brass, format per 2 trompetes, trompa, trombó i tuba. Baix, un musicograma del famós Concert per a Trompa i Orquestra nº 2 de Wolfgang Amadeus MOZART.

http://musicbeginsnow.files.wordpress.com/2010/10/viento-metal.jpg

CONCERT PER A TROMPA I ORQUESTRA Nº2 de Wolfgang Amadeus MOZART. Ací vos deixe el musicograma d'este concert en el que destaca el diàleg entre la TROMPA, instrument protagonista, i l'Orquestra. Espere que vos agrade.

 
 

 
ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ

Amb els següents recursos treballem els instruments de percussió. Espere que ho passeu bé!!!

 
DANZA DE LAS HACHAS
Aquesta dansa, correspon al 3r moviment del Concert per a guitarra i orquestra "Fantasía para un gentilhombre" de Joaquín Rodrigo, i està inspirat en unes danses per a guitarra del compositor espanyol Gaspar Sanz (S. XVII). Ens serveix per treballar rítmicament amb les figures blanca, negra i 2 corxeres tant a nivell de percussió corporal, amb objectes de reciclatge com amb instruments convencionals.

Este és el vídeo que hem preparat des del Racó musical de Vallivana.

 
 
 
Vídeo molt interessant, amb instruments un tant peculiars.

http://sinalefa2.files.wordpress.com/2009/11/percussn_thumb.jpg?w=510&h=347


INSTRUMENTS PERCUSSIÓ: actuació.
 
http://www.buenosaires.gob.ar/areas/educacion/programas/allegretto/images/percusion01.jpg

 
 
La Marxa Turca sobre les Runes d'Atenes és una obra de circumstància composta per Beethoven el 1811. Comprén una obertura en sol menor, opus 113, i vuit parts cantades, de les quals només una "Marxa amb cors", en sol major, va ser publicada com a opus 114. 

= SHUM = VAAA   =TOC TOC TOC

INSTRUCCIONS:
1. En grup, canteu les síl·labes de tots els signes.
2. Cadascú, tria un dibuix i només canta el seu so(síl·laba).
3. Podeu canviar de signe i provar-ne altre.
4. Amb 3 objectes de so molt distint, interpreteu el musicograma.
 
L'emperador Francesc I d'Àustria, per apaivagar (apaciguar) els sentiments nacionalistes a Hongria, havia fet construir el 1808 un gran teatre a Pest (Hongria), per celebrar la fidelitat dels hongaresos a la monarquia austríaca. El 10 de febrer de 1812, en ocasió de la inauguració d'aquest teatre, es va demanar a Beethoven que posés música a dos textos de circumstància escrits per August von Kotzebue: "El Rei Esteve" i "Les Ruïnes d'Atenes". Aquestes obertures formen part de les obres orquestrals menys interpretades del compositor.

L'obertura va ser publicada el 1823 per Steiner a Viena, i l'obra completa no es va editar fins al 1846.
 
RESUM: ELS INSTRUMENTS DE L'ORQUESTRA.
 


Ací teniu una presentació on podeu anar coneguent les diferents seccions i instruments de l'orquestra.

https://view.genial.ly/5e788341a330b30dbe670321/learning-experience-challenges-instruments-de-lorquestra

 
ACTIVITATS MES DE JUNY (VOLUNTÀRIES)

Vos deixe l'accés al
PADLET que he preparat amb diferents tipus d'activitats. NO SÓN DEURES. Són activitats variades i voluntàries de caràcter lúdic.Hecho con Padlet------------------------------------------------------------------------


EL FLABIOL VALENCIÀ (posicions).
CANÇONS FLABIOL

LA POLCA


LA PUÇA I EL GAT


MELODIA TRADICIONAL

FLABIOL VALENCIÀ - RECURSOS  (WEB PACO BESSÓ).
 Flabiol Valencià "Bessó" de plástic


Aquest curs 2018/2019 tenim una novetat molt interessant. Anem a començar a fer música amb un nou instrument musical: EL FLABIOL VALENCIÀ. Té una sonoritat molt bonica, ens aprofita per al repertori tradicional i a més a més és nostre, és valencià. Així que a disfrutar i que no pare la música!!!http://pacobesso.net/wp-content/uploads/2014/07/59-Flabiol-valenci%C3%A0-de-pl%C3%A0stic.jpg

TINC UNA BARCA MOLT VELLA (Orfeó Valencià Infantil)
CANSAT ESTIC: Cançó en forma de cànon amb la que disfrutarem cantant en grup. A disfrutar-ho!!!ESTA NIT ÉS BONA NIT. Cançó de Nadal que cantarem enguany per celebrar aquesta festa en qüestió.AL COMENÇ DE LA HIVERNADA


Ací vos deixe algunes cançons que farem per celebrar la festa de TOTS ELS SANTS, amb els MONSTRES i ESPANTACRIATURES més estranys de la nostra terra valenciana. Monstres com el Butoni, la Quarantamaula, l'home del sac, la Bolangera, la bubota, el banyeta, l'home dels nassos, les bruixes...


http://danimiquel.cat/


LA MARIA NO TÉ POR
JO NO TINC POR LA CANÇÓ DE L'ESQUELET


https://www.youtube.com/watch?v=5uujSe9g5p0Si els ossos vols saber, la cançó et cantaré
que del cap fins als dos peus, van viatjant per l´esquelet.
Són els sis ossos del cap el frontal i els parietals,
temporals i occipitals, el nasal i el maxil·lar. 
De la pelvis fins al peu, fèmur, tíbia i peroné;
des del cap fins al coxal, la columna vertebral.

L´húmer és un os del braç, que té el colze al final;
radi i cúbit van després i arribem al canell.
I les costelles al tronc guarden els pulmons i el cor,
i amb l´estèrnum al davant es mouen en respirar.
De la cama no he dit que la ròtula és al mig,
Tars, carps i metacarps, els ossos de peus i mans.

A l´espatlla trobareu que l´omòplat hi va bé
i per moure tot el braç, la clavícula al davant.
Ara que ja els he dit tots pots aprendre la lliçó
tant si vols com si no vols ací acaba la cançó


JUGA AMB ELS INSTRUMENTS: MEMÒRIA MUSICAL. Ací vos deixe uns jocs per a conéixer instruments musicals i treballar al mateix temps la memòria musical.
 


AUDICIÓ I LLENGUATGE MUSICAL Ací vos deixe uns exercicis per a practicar l'audicó musical i el llenguatge musical. EL LLENGUATGE MUSICAL: ací teniu videos explicatius de diferents elements del llenguatge musicals, com figures, silencis, signes de repetició,...

LA CARABELA MUSICAL. Ací vos deixe alguns jocs musicals. Espere que vos agraden.

ELS CINC SENTITS: Ací teniu la cançó que hem treballat a classe. http://socpetitieixerit.blogspot.com.es/2012/04/canco-els-cinc-sentits-eladi-martinez.html

QUAN SERÉ GRAN: diu que quan, seré gran,...

http://1.bp.blogspot.com/_LBtW2uay3gM/TSx-g0g8otI/AAAAAAAAACw/TnPvQ8wszbw/s320/oficis.jpgSONRISAS Y LÁGRIMAS

 


http://www.hechosdehoy.com/imagenes/fotosdeldia/29441_flashmob_en_la_estacion_de_amberes_con_musica_de_sonrisas_y_lagrimas___foto__youtube_.jpg


DANSA DELS ARQUETS - CORPUS DE VALÈNCIA: Ací teniu la dansa dels arquets que treballarem les properes setmanes.

 http://porvalencia.com/wp-content/uploads/2012/06/Corpus-Valencia-021.jpg


LES FAMILIES D'INSTRUMENTS

http://www.doslourdes.net/MUSorquesta.jpg

PEER GYNT - EL MATÍ (Edward Grieg)


437 | Peer Gynt Suite - Incidental Music to Henrik Ibsen's PlayDOÑA COTIFINA: Cançó per a flauta.
PRACTICA - CAMPANITAS SONARÁN (SOL-LA-SI). Ací teniu la cançó campanitas sonaran, què és una de les que hem treballat a classe.POSICIONS FLABIOL (RE MAJOR).